Blog

Jak bezpiecznie przetrwać upały z królikami i gryzoniami

Wysokie temperatury doskwierają każdemu w okresie letnim. Szukamy cienia, stosujemy filtry z UVB, pijemy dużo wody, jemy lody. Króliki i gryzonie również odczuwają dyskomfort latem – w jaki sposób możemy pomóc naszym pupilom ?

 

Cień

Warto zapewnić naszym milusińskim domek bądź zadaszenie –tak aby zwierzak, który potrzebuje ochrony przed światłem, mógł ukryć się przed promieniami słońca. Zwróćmy uwagę na klatkę bądź wybieg:

– czy nie stoi zbyt blisko okna bądź balkonu ? (promienie słoneczne przechodzące przez szybę również dają ciepło),

- czy klatka jest przewiewna ? (dla lepszej wentylacji preferowane są klatki z prętami aniżeli całkowicie zabudowane plastikiem czy terraria szklane),

-jeśli mamy wybieg na zewnątrz, czy jest szansa by ustawić w miejscu zaciemnionym (np. pod drzewem)

Zwierzaki o ciemnej sierści łatwiej „chwytają promienie słońca” niż te o barwie jasnej – będą predysponowane do przegrzania.

 

Woda

Duża ilość świeżej wody do picia. Jeśli nasz pupil jest z tych, które „nie lubią pić” – można przygotować wodę smakową. Wystarczy zalać wcześniej ogórka, jabłko bądź inny soczysty przysmak nieposłodzoną wodą i podać taki napój w poidełku bądź w miseczce.

Alternatywnie można spróbować dać świeżego ogórka lub arbuza do jedzenia – są to produkty bogate w wodę. Niestety, metoda ta nie do końca sprawdzi się u szynszyli. Ich dieta bazuje głównie na produktach suchych –nadmiar wodnisty produktów może skutkować zaburzeniami we florze jelitowej i biegunkami.

 

Chłodne wkłady

Schłodzone butelki z wodą bądź wkłady chłodzące umieszczone w klatkach, tak aby zwierzak miał do nich dostęp i w razie potrzeby mógł skorzystać z chłodu. Wkłady wyjęte z zamrażarki okrywamy cienkim kocykiem,skarpetą bądź „ubrankiem” na taki wkład. W sklepach zoologicznych dostępne są półki i domki na wkłady, bądź kamienie chłodzące.

 

A co z wiatrakami i wietrzeniem pomieszczeń?

Można stosować powyższe sposoby, natomiast wcześniej przed schłodzeniem powietrza w pomieszczeniu tymczasowo przenieść klatkę ze zwierzakami. Prądy chłodnego powietrza umieszczone na wprost klatki bądź przeciągi, mogą skutkować spadkiem odporności i zapaleniami (np. zapaleniem płuc). Dobrym, aczkolwiek drogim, rozwiązaniem jest klimatyzacja.

 

„Babciny sposób”

Zasłonić rolety w pomieszczeniu i umieścić pranie bądź mokre ręczniki. Wilgotne powietrze w zaciemnionym pomieszczeniu utrzymuje niższą temperaturę aniżeli powietrze suche.

 

Czym skutkuje wysoka temperatura?

Na początku przegrzaniem organizmu – dochodzi do stopniowego odwadniania, zwierzę ciężej oddycha, serce bije szybciej. Pojawia się apatia,senność. W kolejnym etapie dochodzi do udaru cieplnego – temperatura ciała wzrasta ponad 40 stopni Celsjusza, objawy krążeniowo-oddechowe pogłębiają się,dochodzi do wstrząsu i skrajnie do śmierci. Jeśli już zdarzy nam się nieszczęśliwie udar cieplny, należy udać się do lekarza weterynarii w celu ustabilizowania stanu pacjenta. Objawy wstrząsu mogą pojawić się nawet do tygodnia czasu od incydentu z wysokimi temperaturami.

 

Na koniec – warto pamiętać o zakresach optimum temperatur w jakich nasi pupile powinni się znajdować, aby nie doszło przegrzania:

-króliki - nie wskazane są temperatury wyższe niż 28 stopni Celsjusza (zającowate oddają ciepło przez uszy oraz gruczoły potowe zlokalizowane na wargach, próbują dyszeć).

-kawie domowe – optimum temperaturowe jest w zakresie 18-26 stopni Celsjusza. Dużą uwagę należy poświęcić kawiom typu skinny czy Baldwin –brak sierści naraża te zwierzaki na wychłodzenia, skrajne przegrzania oraz poparzenia słoneczne.

-szynszyle – optimum wynosi 10-20 stopni Celsjusza.Temperatura powyżej 21 stopni jest już niewskazana. Wynika to z bardzo gęstego futra, które działa jak warstwa termoizolacyjna. Z jednej cebulki wyrasta nawet 60 włosów.

-koszatniczki – zakres prawidłowej temperatury otoczenia to18-20 stopni Celsjusza

-myszy i szczury – 21-24 stopnie Celsjusza.

 

lek. wet. Joanna Masiukiewicz

specjalista chorób zwierząt nieudomowionych

Cookies

Korzystając z tej witryny, automatycznie akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Czytaj więcej.

AKCEPTUJĘ